MUTIARA KATA HARI INI

Tuesday, March 1, 2011

KIRA-KIRA

Buat apalah hendak berkira.

Tapi kiralah :

1 + 1 = 2

2 - 2 = 0,

2 x 5 = 10

5 x 2 = 10,

2 / 2 = 1

satu angka (sebarang angka),
darab dua,
tambah dua,
bahagi dua,
tolak dengan angka yang pertama,
jawapannya satu.

kena ambil kira kesemuanya.

Ada jawapannya di sini (klik)
(lihat juga di kotak komen - Laman Temuk)

22 comments:

sahromnasrudin March 1, 2011 at 8:03 PM  

assalamualaikum cikgu...

saya dah baca blog tn temuk tu cume tak tinggal komen je..saya terkejut dengan jawapan beliau..sangat detail...beliau merupakan bekas sifu saya semasa saya belajar di serdang dahulu..
bahasa yang digunakan semasa dalam proses pembelajaran lebih kurang dengan lenggom penulisan cikgu...perlu penelitian yang mendalam

kakcik March 1, 2011 at 8:21 PM  

Assalamu'alaikum...

akan cuba mengerti kerana masih mencari-cari. Mungkin perlu lebih teliti...

Abd Razak March 1, 2011 at 8:24 PM  

السلم عليكم ورحمة الله

Dalam kehidupan kita kena 'Give and Take'

4 x 2 = 8
8 + 2 = 10
10 / 2 = 5
5 - 4 = 1
Betul :)

Kakzakie March 1, 2011 at 8:37 PM  

Assalamu'alaikum cikgu,

Nampak mudah kerana telah dilalui berpuluh-puluh tahun tapi kalau cikgu tak buat N3 ini memang kakak tak perasan.

Tahniah cikgu...

Amy Syaquena March 1, 2011 at 9:22 PM  

mungkin perlu lebih teliti lagi lepas nie.

shameel Iskandar March 1, 2011 at 11:55 PM  

saya baru baca nulikan, rasanya tenatng etika berjiran. tentang sikap sesetengah jiran yg tak endahkan jiran sebelah rumah. Sebenarnya bukan setakat pokok2 malah binatang belaan pun turut 'menjajah' halaman rumah jiran


p/s= tentag kira berkira ni, saya ada terbaca formula yg mnenarik. Cuna tambah umur kita tahun ini tahun ini dengan 2 nombor akhir tahun kelahiran(kalau tahun 1980, tambahkan umur dgn angka 80).. msti dapat 111 .

zulkbo March 2, 2011 at 1:46 AM  

salam Cikgu...
lemah la maths ni..
tapi kira duit terer pulak
he he..goner cerit ni..?

ibuintan March 2, 2011 at 5:48 AM  

assalamualaikum cikgu..

takde fekdahnya hidup kalau terlampau berkira, tambah masalah ...ado

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:26 PM  

w/salam sahrom,

Temuk...sifu yang berpengalaman. Saya juga minat mendalami falsafahnya, beliau memang hebat!

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:27 PM  

w/salam Kakcik,

Ketelitian kakcik mengurangkan risiko kegagalan, tahniah.

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:29 PM  

w/salam Abd Razak,

Give and take - itu yang sepatutnta, jangan asyik take, tak pernah give.

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:29 PM  

w/salam Kakzakie,

yang mudah itu selalu dilupakan.

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:30 PM  

Amy Syaquena,

moga sentiasa teliti meniti titi hidup.

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:31 PM  

shameel,

...malang bagi saya mendapat jiran yang tidak memahami semangat kejiranan.

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:33 PM  

w/salam zulkbo,

dua kali lima je...

ahmad humairi March 2, 2011 at 4:34 PM  

w/salam ibuintan,

tulaaaa,
buek apo nak di +++++ masalah.

aliaazuan March 2, 2011 at 6:40 PM  

Salam.

mari bljr mengira dgn cikgu humairi.

~kalau kita tak suka org berkira dgn kita, jd kita jgn lah terlalu berkira dgn org lain. betoi tak cikgu?

ahmad humairi March 2, 2011 at 6:51 PM  

w/salam AA,

bto, bto, btol!

dosa dan pahala dikira walau sebesar zarah.

aby March 3, 2011 at 1:21 AM  

salam AH,

cina + india,
melayu + serani,
jawa + portugis
kadazan + bajau

= 1

1 Malaysia ..

satu juga kan .. he..he..

ahmad humairi March 3, 2011 at 6:00 AM  

w/salam aby,
gamaknyele...menara warisan nanti tu bentuknya 1 jugakleye....tahle.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

TOP VISITOR

Statistik Pelawat Hari Ini

Try us on Wibiya!

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP