MUTIARA KATA HARI INI

Tuesday, February 1, 2011

BUNYI KUCING

iau, iau...

anak kucing kehilangan ibu.

nnnyau.... semakin lemah di depan rumah.

siapalah yang membuang anak kucing kat depan rumah aku?


ini bukan kerja kucing. ini kerja orang. kucing tak buang anak. anak orang pun orang buang. inikan pulak anak kucing.

siannn...jemput masuk kucing.





34 comments:

sahromnasrudin February 1, 2011 at 5:09 PM  

siapakah gerangan manusia itu..
layakkan ia digelar manusia..
atau ia hanya "man" yang sudah mensia-siakan hidupnya....

semoga "man" itu sedar bahawa wanita dan anak yang dilahirkannya itu adalah tanggungjawabnya walau bukan "bin"nya....

Kakzakie February 1, 2011 at 5:18 PM  

Salam cikgu,

Kesian kan bila org buang anak kucing. Kakak pulak jenis takut kucing. Walau beri makan pada yg dibuang kat rumah kakak tapi tak benarkan masuk rumah. Letak belakang rumah, masuk dalam kotak limau, bila balik kampung bawa sekali. Dah banyak kat kampung kucing-kucing terbuang. Kesian....

sayangsayangibu February 1, 2011 at 6:04 PM  

kesian bila tengok kucing terbuang, tp tak dpt nak bela...

kalau kucing tak pernah buang anak, tp orang memang buang anak
agaknya dah buntu sangat kot? sampai tak boleh nak fikir

ahmad humairi February 1, 2011 at 6:20 PM  

w/salam sahrom,

kucingtu aku amik...tapi xla aku binkan aku plak..

ahmad humairi February 1, 2011 at 6:23 PM  

w/salam Kakzakie,

Elok jugak letak lam kotak limau. pastu letakkan lokelok kat depan umah, misti ada yang ngambik sebab ingatkan dapat sekotak limau mandarin free of charge???

ahmad humairi February 1, 2011 at 6:27 PM  

sayangsayangibu,

moga mereka sepertimu - menyayangi anak-anak, xbuntu fikiran dan sentiasa berfikir - ingat dosa!!!

Kak Nora February 1, 2011 at 6:48 PM  

Cikgu,
Akak geli dengan anak kucing...

ahmad humairi February 1, 2011 at 7:01 PM  

Kak Nora,

geli...tapi suka kannn?

Finaz February 1, 2011 at 7:08 PM  

heheheheeee
sukalah entri hari ni. Walaupun kelakar tapi penuh makna :)

yangsukakucing February 1, 2011 at 7:40 PM  

anak kucing tu tersesat kot... kesin anak kucing tu... lapar dan sejuk rupanya...

ab@h_Izz February 1, 2011 at 9:43 PM  

teringat dulu2 kecik2 kat kampung, buang kucing yg byk sangat dtg kat rumah....
buang malam2 dan jauh-jauh...last2, 2 tigahari kucing yg sama datang balik...hi...hi,kuat sungguh ingatannya.

zulkbo February 1, 2011 at 11:07 PM  

salam cikgu..
apa punya orang nih..
tak mesra binatang
peliharaan gamaknya..
tak pe lah dah jadi
rezeki anda nak dapat
pahala tu cikgu

aliaazuan February 1, 2011 at 11:17 PM  

Salam.
Antara sifat2 mulia Rasulullah: menyayangi kanak2...bersifat ihsan dgn haiwan, tmbuhan dan sgala mkhluk ciptaan Allah.

Jgn la tiru mcm kucing buang anak. Dia kan relax je, tak pyh msuk penjara. Tp, mnusia bukan takat dpt hukuman kat dunia. Nu...nu...nu...akhirat kat sana mcmna pulok? Mari kita bangun malam doa HIDAYAT utk smua ummat. Ksian, mereka sgt perlukan hidayat.

DDrfauziah February 2, 2011 at 12:15 AM  

Aslmkm Cikgu.
Ada juga la kucing lari!
Kucing jiran datang beranak di rimbunan pokok halaman Kak G. Tak nak balik sampai sekarang!
Takpe ler ... kita sedekahkan saja makanan & sedikit perhatian ... memang rahmat Allah SWT semuanya.

MOH KEMBARA February 2, 2011 at 5:03 AM  

Salam Cikgu, takder koje lainlah, koje manusia, yg suka buang2 bayi ni, termasuk bayi kucing! Semoga rezki cikgu bertambah dengan membuka safari hewan ni!

Abd Razak February 2, 2011 at 5:24 AM  

السلم عليكم ورحمة الله

Saya ada kutip dua ekor anak kucing, sekarang dah besar hampir setahun umurnya...takat ni lom pernah lagi jumpa bayi yang manusia buang..

Miecyber February 2, 2011 at 6:43 AM  

Orang jer pandai buang anak, binatang tak pandai buang anak..

Rakyat Malaysia baca 2 buku setahun

ahmad humairi February 2, 2011 at 8:51 PM  

finaz,

suka yek....patutla gelak..muka ada sonyum.

ahmad humairi February 2, 2011 at 8:52 PM  

YB,

memang sian....saampai serak sorenye mengiau..

ahmad humairi February 2, 2011 at 8:53 PM  

ab@h _izz,

memang...walau sampai 15 km pun...ada yang datang balik.

ahmad humairi February 2, 2011 at 8:55 PM  

ww/salam zulkbo,

haah...dah rezeki saya, insyaAllah.

ahmad humairi February 2, 2011 at 8:58 PM  

w/salam AA,

Hidayat pasti kan lahir ke dunia makhluk yang sememangnya memerlukannya...

ermm..kucingtu tak buang anak sebenarnya....mungkin angkara manusia memisahkan ibu dan anaknya.

aby February 2, 2011 at 9:35 PM  

salam AH,
dari bln nov - jan,
3 kucing aby beranak, jumlah anaknya sume 12, tp mati 5, yg hidup 7, tk satu pun tk aby buang malah dijaga mcm anak2 kite juge, mase kuar siap standby jadi bidan lg ...
bg aby ape yg AH buat tu satu perbuatan yg mulia sbb kita perlu memuliakan mahluk allah..

apepun blh la view kitten aby tu, 2 dari 7 ekor, yg lain masih kecik utk dipamerkan..
ade aby letak kt gadget blog aby .. gmbo baru tu ..
he.he..

ahmad humairi February 2, 2011 at 10:15 PM  

w/salam Kak G,

dua tiga kucing berlari,
beranak di rimbunan pokok,
pahala kan tuhan beri,
rezeki bertambah di hari esok.

ahmad humairi February 2, 2011 at 10:18 PM  

Kak Helli,

buat masa ini saya tak berhajat nak buka safari...tapi rumah saya memang jadi port kucing melepak....ada je rezeki kucing-kucing tu kat sini.

ahmad humairi February 2, 2011 at 10:19 PM  

w/salam Abd Razak,

Dah setahun ...tentu kucing tu sayang kat tuannya..

ahmad humairi February 2, 2011 at 10:20 PM  

miecyber,

tule......bukan anak orang pun deme buang...haaaaihhh.

ahmad humairi February 2, 2011 at 10:22 PM  

w/salam aby,

comel betul kucing-kucing aby...tahniah sebab pernah memegang gelaran dalam pertandingan kucing...

IMANSHAH February 3, 2011 at 6:15 AM  

saya tak suka kucing, tapi tak pernah pukul kucing

s.y.a.r.q February 3, 2011 at 9:48 PM  

ala..kitty2....meh sekor... :)

sha February 4, 2011 at 5:21 AM  

Harap banyak bersabar melayan kerenah anak kucing tuh ye..

ahmad humairi February 4, 2011 at 5:52 PM  

imanshah,

tak suka tapi tidak menganiayai....itulah sikap mulia yang perlu dicontohi.

ahmad humairi February 4, 2011 at 5:53 PM  

syarq,

jangan lempang dia ek.....sian dia.

ahmad humairi February 4, 2011 at 5:54 PM  

sha,

....sabar menjadi bekal utama dalam melayari bahtera kehidupan, insyaAllah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP