MUTIARA KATA HARI INI

Sunday, February 6, 2011

KASIH BERBALAS

Bangun pagi kali ini, tidak begitu ceria. Seperti butir pasir di tepian pantai. Berteman. Namun tiada harapan. Tenggelam. Timbul. Dipukul ombak laut. Kering, dek panas pagi. Dibawa pergi sang belibis yang mendarat atas perintah Tuhan. Aku terbang jauh.

Di kesejukan pagi, aku masih bernafas. Dengan kebenaranNya. Diberikan kasih. Maka carilah agar kasih berbalas. Benarkanlah.

41 comments:

kakcik February 6, 2011 at 7:35 PM  

KasihNya sentiasa kemas mendakap kita. Namun kita sering tidak merasakannya.....

sahromnasrudin February 6, 2011 at 7:57 PM  

assalamualaikum cikgu..

di kesejukan pagi..
aku terkejut..
tuala ditala, pancuran dijana..
wuduk disempurnakan..
subuh memanggil untuk ku bersujud...

selesai bersujud Ilahi..
uniform digapai..untuk mencari sesuap nasi..
semoga diberkati
Allah SWT...

setelah 4 hari tidak ke laut..
kerana berpergian...

Kakzakie February 6, 2011 at 8:04 PM  

Salam cikgu,

Tuntuan hidup perlu diteruskan. Telah terlalu banyak kasih tertumpah melimpah-ruah hingga tidak dapat dinilai. Syukur nikmatNya....

DDrfauziah February 6, 2011 at 11:26 PM  

Aslmkm Cikgu.
Selagi nafas ada, makhluk mendamba kasih, sayang & cinta untuk mengisi hati & ruang hidup yang tujuan objektif semuanya berbeza-beza.
Bila terbalas, terubat jiwa; jika terabai, berkecai rasa.
Tapi kasih cinta abadi jelas ada: Allah SWT bersama kita selamanya kita memilih untuk bersamaNYA.

zul permatang badak February 6, 2011 at 11:33 PM  

Benarkanlah kasih berbalas

Setulus hati nan ikhlas....Belibis siggahlah.....terbang hingga
kekaki horizon.....kutiplah
kepulan awan....kutiplah
keingsafan....

Abd Razak February 6, 2011 at 11:36 PM  

السلم عليكم ورحمة الله

Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia.
Ia laksana setitis embun yang turun dari langit, bersih dan suci.
Cuma tanahnyalah yang berlainan-lainan menerimanya.

Jika ia jatuh ke tanah yang tandus,
tumbuhlah oleh kerana embun itu
kedurjanaan, kedustaan,
penipu, langkah serong
dan lain-lain perkara yang tercela.

Tetapi jika ia jatuh ke tanah yang subur,
di sana akan tumbuh

kesucian hati,
keikhlasan,
setia,
budi pekerti yang tinggi
dan lain-lain perangai yang terpuji.

~Pak Hamka~

maiyah February 7, 2011 at 2:09 AM  

kasih tu kekuatan bleh buat cikgu tersnyum apalg kasih dariNya ;)

kasih berbalas February 7, 2011 at 3:45 AM  

syukur... masih lagi gagah untuk mengharap kasih di sini.... hehehhe

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:26 PM  

kakcik,

itule....kita makhluk yang lemah serta mudah alpa..

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:28 PM  

w/salam sahrom,

berpergian
mencari rezeki...sesuap nasi...

ko taklah susah sangat nak dapat sesuap nasi tu....

...nanti updatelah gambo ko dalam uniform tu...tentu segak sekali.

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:30 PM  

w/salam kakzakie,

Rahman dan Rahim Allah tidak terhitung banyaknya....ayuh berkasih-sayang kerana Aallah.

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:32 PM  

w/salam Kak G,

Ya kak G.....terus berdoa serta mengharap kasih sayang Ilahi agar terpilih bersamaNYA.

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:34 PM  

zul permatang badak,

benarlah,
kutiplah kepulan awan,
pintallah menjadi titian,
yang membawa ke syurga.

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:36 PM  

w/salam Abd Razak,

wahhh
hebatnya saudara berperi...
benarlah seperti kata pepatah :

benih yang baik, jatuh ke laut menjadi pulau.

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:37 PM  

maiyah,

saya tengah senyumla nii...

ahmad humairi February 7, 2011 at 4:38 PM  

kasih berbalas,

berani menyamar???
bak ic.

hehe....

aliaazuan February 7, 2011 at 6:08 PM  

Salam...
cikgu, jgn lupa baca doa bangun tido eh.

:-)

ahmad humairi February 7, 2011 at 8:44 PM  

w/salam AA,

insyaAllah tidak dilupakan...terima kasih atas ingatan.

aye ni.. February 7, 2011 at 8:54 PM  

heheheh.... datang menjengah.... keh3

Farhan Zulhusmi February 7, 2011 at 8:55 PM  

kita ingin memegang kasih itu,,,tetapi adakah kita melihatnya...lampaknya...tidak....kadang kita rindu terhadap kasih itu...tapi apa kita nak buat????

zue February 7, 2011 at 10:57 PM  

salam cikgu,
semoga kita sentiasa mendpt kasih yg brbalas..insyallah.

REPUBLIK N9 February 8, 2011 at 1:27 AM  

kasih tu selalu datang tanpa kite sedar...

white rose February 8, 2011 at 1:55 AM  

assalamuaikum...
nak kawin...

carikan calon ustaz yg single untuk saya...

boleh???






miahahaha... :p

ahmad humairi February 8, 2011 at 3:04 AM  

aye ni,

terima kasih sudi datang berkali-kali walau dengan nama yang berlainan...

saya pun selalu datang ke sana setiap kali bila carta update naik ke atas... tapi tak tau nak komen ape...

ahmad humairi February 8, 2011 at 3:05 AM  

farhan zulhusmi,

kita mudah lupa daratan, lantas tenggelamlah!

ahmad humairi February 8, 2011 at 3:06 AM  

zue,

insyaAllah....moga diberkati

ahmad humairi February 8, 2011 at 3:07 AM  

republikn9,

Sedarlah kasih Allah tiada batasan...

ahmad humairi February 8, 2011 at 3:09 AM  

white rose,

tahniah atas pertunangan itu....

nanti saya pos....ko pilih je mana bekenan.

Sham February 8, 2011 at 6:31 AM  

macam Maher Zain kata:Dia sentiasa dekat dengan kita, walaupun kita sering menjauhiNya...

IMANSHAH February 8, 2011 at 8:34 AM  

kita makan durian dulu cikgu!!haha

komen lari dari tajuk

shameel Iskandar February 8, 2011 at 9:32 AM  

Tuhan sentiasa dekat dengan kita.
Cuma kekadang kita terlalu jauh dariNya.

Sejauh langit dari bumi dan sejauh timur dari barat. Begitulah hebatnya jarak yg kita bina.

ahmad humairi February 8, 2011 at 5:05 PM  

sham,

...semakin jauh menuju matahari....semakin kita hilang arah tuju...

ahmad humairi February 8, 2011 at 5:06 PM  

imanshah,

makan durian atas nikmat dan kasih sayangNya..

ahmad humairi February 8, 2011 at 5:07 PM  

shameel,

jauh di mata, tapi dekat di hati, insyaAllah.

aby February 8, 2011 at 10:49 PM  

salam AH ..
bila pagi,
cari tarik tarik dan nasik lemak ikan bilis ..
errhhhhh ... alhamdullillah ..
kenyang dah ...
mengisi perut utk menjalankan ibdat wajib ....
cari makan ...bagi menyara tanggungan dirumah ....

ummu February 9, 2011 at 8:12 AM  

assalam cikgu
di sini, pagi-pagi sudah panas,
mungkin saja, setelah hujan dan mendung tanpa henti,
kini mentari bersinar kembali
alhamdulillah, kasihNya tak pernah bertepi..
kan cikgu Humairi?

ummu February 9, 2011 at 8:19 AM  

ops saya datang lagi,
sepuluh jari disusun mohon dimaafi,
saya dah add link cikgu di blogspot peribadi saya,maaf tak add link di educational blog saya .
terima ksih sudi follw blog saya.
sekian,wassalam

ahmad humairi February 9, 2011 at 4:40 PM  

w/salam aby,

bila kenyang, dia lapar semula....episod yang tiada akhirnya...

ahmad humairi February 9, 2011 at 4:45 PM  

w/salam ummu,

benar...Rahmanirrahim Allah yang tak bertepi..

terima kasih jugak dari saya, insan yang lemah ini...sering berkunjung namun jarang meninggalkan jejak...maafkan saya.

ibuintan February 10, 2011 at 1:57 AM  

selagi kita memberi dengan ikhlas, kita akan mendapat balasannya, jadi terima jugalah dengan ikhlas

selamat petag cikgu

ahmad humairi February 10, 2011 at 7:11 PM  

selamat pagi ibuintan,

benarlah....ikhlaskan hati kerana Allah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP