MUTIARA KATA HARI INI

Sunday, February 20, 2011

Makan Upas Berulam Racun



Buang Upas



RENCAH:


1 biji epal,

Daun saderi


IKHTIAR:


1. Putar epal hijau dengan daun saderi.


2. Meminum jus ini setiap pagi sebelum memulakan sarapan.




KETERANGAN:


Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang upas dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Gizi masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik. Juga sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman.




upas - klik aje link ini kalau nak tahu maknanya.

43 comments:

Abd Razak February 20, 2011 at 7:33 PM  

السلم عليكم ورحمة الله

Minuman kesukaan saya...

Kakzakie February 20, 2011 at 7:36 PM  

Assalamualaikum cikgu,

Kakak belum pernah buat/minum resepi cikgu yg baik ini. Kalau air epal biasalah.... ada saderi tu yg lain macam sikit :)

Kakzakie February 20, 2011 at 7:37 PM  

Cikgu,

Sebenarnya gambar kakak tak dapat lihat. Something wrong with my pc agaknya.....

sahromnasrudin February 20, 2011 at 7:57 PM  

assalamualaikum cikgu...

sesungguhnya makanan sekarang nie memang banyak racunnya walau dikhabarkan ia berkhasiat..sebab itulah zaman sekarang segala macam penyakit pelik telah muncul..hasil dari makanan yg berupas inilah...

trime kasih atas pekongsian

ahmad humairi February 20, 2011 at 8:13 PM  

w/salam Abd Razak,

Alhamdulillah, kita masih bisa menikmatinya.

ahmad humairi February 20, 2011 at 8:15 PM  

w/salam Kakzakie,

Cubalah kak, baik untuk membuang toksid dalam badan.

......kalau tak dapat tengok gambarnya, maknanya ada peluang blog saya ni di ziarahi berkali-kali...untung-untung dapat tengok....datang selalu kak!

ahmad humairi February 20, 2011 at 8:17 PM  

w/salam sahrom,

hajat nak buang toksid...tapi epalnya pulak membawa upas....isssyyyhh..

yangbaik (tak baik ngelat) February 20, 2011 at 8:44 PM  

datang lagi dengan gigihnya... nak minum jus epal... sedapnyer

monalea February 20, 2011 at 8:46 PM  

kalau epal tu biasalah buat.tapi campur ngan saderi x pernah lagi.leh try ni

ahmad humairi February 21, 2011 at 12:01 AM  

YB,

+ sekali ngan daun saderi....pasti ringan badan, cubalah!

ahmad humairi February 21, 2011 at 12:02 AM  

monalea,

cuba, jangan tak cuba, kalau berkesan bagitau semua orang....

zue February 21, 2011 at 12:05 AM  

suka jus epal tapi x suka makan mcm tu sbb x suka masam.

ibuintan February 21, 2011 at 12:37 AM  

cikgu.. kalau sebiji epal berapa pulak daun saderinya..

nak juga cuba ni, jus epal tu memang feberet la

white rose February 21, 2011 at 1:14 AM  

assalamualaikum...

sehari sy makan 2 biji pisang...
betik sebiji tuk 1 minggu...

hahahhaa...

shameel Iskandar February 21, 2011 at 2:52 AM  

Salam cikgu.

Epal hijau mmg bagus terutamanya untuk org2 yg diet tp masamlh sikit.
Baru saya tau ia juga berguna utk buang racun.


Trima kasih juga sebab linkkan web site kamus DBP kt entry tu. boleh dijadikan panduan dan menambah pengetahuan.

ahmad humairi February 21, 2011 at 4:53 AM  

zue,

tambah aje sedikit gula dan soda....tentu sedap!

ahmad humairi February 21, 2011 at 4:54 AM  

ibuintan,

tambahkan ikut rasa....nak lebih pahit tambahkan kuantitinya..

ahmad humairi February 21, 2011 at 4:58 AM  

w/salam white rose,

diet sepatutnya :

1 biji pisang (saiz pisang minyak) sehari,

1/2 biji pisang jika pisang berangan sehari.

ahmad humairi February 21, 2011 at 4:59 AM  

w/salam shameel,

saya sediakan link tersebut pada gambar kamus dewan tuh...boleh rujuk selalu....terima kasih.

Arizakiah February 21, 2011 at 6:13 AM  

epal hijau yang dipotong kemudian tabur sedikit garam halus..rasanya sungguh sedap...dah meleleh nih...

rupanya air epal hijau boleh buang racun dalam badan...
Insyaallah..saya nak cuba

aliaazuan February 21, 2011 at 5:16 PM  

Salam..

Oh patut la penulis blog ni nmpk macho & awet muda je, hari2 pekena jus. nak try amal jugaklah.

- GC - February 21, 2011 at 7:37 PM  

minum milo anda jadi sihat dan kuat. keh3x

ahmad humairi February 21, 2011 at 8:42 PM  

arizakiah,

tembikai pon....kalau cecah garam bertambah nikmat rasanya....hurmmmm...

ahmad humairi February 21, 2011 at 8:43 PM  

w/salam AA,

Bila nian bersua? Itu hanya hayalan....

ahmad humairi February 21, 2011 at 8:45 PM  

GC,

patutla leh denga sampai sini....kuat toi!

z@i February 22, 2011 at 9:21 PM  

UPAS.....perkataan baru hari ini yer murid-murid


terima kasih cikgu atas informasi ini :)

ab@h_Izz February 23, 2011 at 12:55 AM  

salam..
resepi yg ringkas & senang..tapi khasiat yg hebat..kena cuba jugak ni..

ahmad humairi February 23, 2011 at 1:18 AM  

z@i,

maila sini selalu...blajaq pkataan baghu...klik kat kamuih dewan tu.

ahmad humairi February 23, 2011 at 1:19 AM  

w/salam abahizz,

tak susah mana....minta aje tokeh restoren membuatnya bila-bila makan kat luar tu....bisa diurus.

maiyah February 23, 2011 at 1:53 AM  

assalam..
hahaha.. suka tgk pic epal tu

Sham February 23, 2011 at 6:49 AM  

aik tak pernah try ni...tak mabuk ke...?hee..takpe bole try...

DDrfauziah February 23, 2011 at 8:30 AM  

Aslmkm Cikgu.
Lamer tak berinteraksi di Maya. Selamat berjumpa lagi.
Hmmm, itu la agaknya orang Melayu ada banyak petua untuk menangani masaalah bersabit kesihatan seperti upas ni.
Cara ini lebih merupakan cara mat salleh kot ... 'an apple a day keeps U healthy all the way!' kata Kak G la! :)

Afzainizam February 23, 2011 at 11:55 PM  

║║╔║║╔╗ ║
╠╣╠║║║║ ║
║║╚╚╚╚╝ O
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhh epal hijau ke merahhh tak sebut pun..... atau asal epal ajerr.... mmg yang sedap tu hijau lerr

ainhany February 24, 2011 at 12:27 AM  

salam cikgu,

hmm UPAS ...indahnya bahasa..mulanya ingat ketyping error..:)

insyaALLAH boleh diamalkan. Terima kasih ats info dan resepi yng diberikan ini....utk sihat dan segar

ahmad humairi February 24, 2011 at 2:36 AM  

maiyah,

garang epel merah tuuu...jaga-jaga..

ahmad humairi February 24, 2011 at 2:37 AM  

sham,

mabukle kejap...tapi pastu garenti ok kalau tak ko.

ahmad humairi February 24, 2011 at 2:38 AM  

w/salam Kak G,

Apa kata kalau kita guna mempelam kita untuk lebih keMalaysiaan...?

ahmad humairi February 24, 2011 at 2:39 AM  

afzainizam,

apa ada pada warna....hijau atau merah...pilihan kita.

ahmad humairi February 24, 2011 at 2:40 AM  

w/salam ainhany,

Kalau tampah K kat depannya jadi Kupas.....kena kupaslah dulu sebelum memakannya...hehhee

REPUBLIK N9 February 24, 2011 at 3:16 AM  

kih3 baru nak tanyer upas tu ape, nasib bAik ade link makna

MOH KEMBARA February 24, 2011 at 7:21 AM  

Salam Cikgu, tima kasih bagi petua. Memang Yong rajin makan buah tapi miss ulaman. Ni tiap ari makan epal dari pokok mertua, dia sorok buah dlm semak supaya tahan lama.

ahmad humairi February 24, 2011 at 4:41 PM  

republikn9,

Rajin-rajinle merujuk kamus dewan tu..

ahmad humairi February 24, 2011 at 4:43 PM  

mohkembara,

patutle yong nampak awet muda....ropenye makan epol hari-hari....siap sorok dalam semak lagi....ni satu lagi petua, terima kasih yong.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP