MUTIARA KATA HARI INI

Thursday, July 15, 2010

CIKGU MATA TIGA

header hiasan dari blog cikgu naman


Andai anda (lebih-lebih lagi cikgu) dikurniakan sebiji lagi mata ketiga, di manakah nak letakkannya supaya dapat mengawal kelas atau keadaan dengan berkesan?

20 comments:

yangbaik July 15, 2010 at 6:20 PM  

tak tau la... masa sekolah dulu2, orang lain yang buat bising awak yang kena berdiri atas kerusi... mengapa?... huhuhu... cikgu kata cikgu nampak... terima ajer la...

kakcikseroja July 15, 2010 at 6:26 PM  

Ada mata ketiga? Jadi rasaksa la pulok! :)

ahmad humairi July 15, 2010 at 7:05 PM  

yang baik,

itulah 'keteraan' cikgu.

ahmad humairi July 15, 2010 at 7:06 PM  

kakcik,

raksasa? xlah...mata kecik je.

sahromnasrudin July 15, 2010 at 7:34 PM  

kalau diberi pilihan tentulah di belakang badan kan..

p/s: ada sy follow blog sikgu naman nie, tp dia tak follow sy balik..maybe, blog sy tak brp info sgt kot huhuhuhuh

ahmad humairi July 15, 2010 at 7:43 PM  

sahromnasrudin,

naman kenalah pasang mata ketiga tuh....supaya dia dapat juga melihat blog anda.

aliaazuan July 15, 2010 at 10:53 PM  

salam...

Jika cikgu tu nak buat mata tiga, mmg trsangaaaaaat la tak buleh. Tp ckgu mata empat memang ramai dh ada...

ahmad humairi July 16, 2010 at 12:03 AM  

w/salam aa,

Macam mata empat tulaa. Teknologi sekarang tidak mustahil, tapi takla sehebat ciptaan Allah.

Namun jika Tuhan kata 'Ya' tiada siapa dapat menafikannya.

Temuk July 16, 2010 at 12:27 AM  

Salam Cikgu Humairi
Kot boleh di luar badan, letak kat siling kelas. Kot tak, letak pada sebelah belakang kepala supaya masa kita tengok white board, kita nampak juga bebudak. Berapa markah cadangan ini? Selamat berhujung minggu.

ustaz eds July 16, 2010 at 1:05 AM  

salam cikgu
letak ja atas meja. kalau budak bising boleh baling dengan mata tu....kakakaka

ahmad humairi July 16, 2010 at 4:10 AM  

w/salam Abang Temuk,

Sebenarnya tak boleh letak sembarangan. Ia mesti terletak kat anggota badan. Letak belakang kepala....erm...ramai anak murid saya kata camtu dengan alasan yang sama. Kira bolehlah dapat markah jugak. Sebenarnya ada tempat yang agak strategik....tunggu jawapan saya nanti dalam posting seterusnya.

Nak main teka-teki pulak kali ni.

ahmad humairi July 16, 2010 at 4:13 AM  

ustaz,

xleh baling-baling camtu. Bahaya. Kena dada tak ape, kene mate bute! boleh saman woi..

DDrfauziah July 16, 2010 at 6:38 AM  

Aslmkm Cikgu.
Tadi Kak G dah bertandang, baru nak komen, internet hanged!
Tak bg buat komen pasal mata ketiga ler tu! Jadi malas ler Kak G mikir benda yg tak ada, buat memeningkan kepala jer. Hehe.

ahmad humairi July 16, 2010 at 7:02 AM  

Kak G,

Ok, ok...jangan memeningkan kepala...surrender awal-awal...nanti singgah lagi tengok di mana letaknya mata ketiga tu...

n@m@n July 16, 2010 at 8:33 AM  

rasanya tak cukup lagi 3 tuh..macam² kerja kena buat..hehe

tapi ciptaan Tuhan tu dah sempurna..dah sebaik² kejadian kan?

rasanya cikgu kena banyak guna mata hati..hehe

mantan July 16, 2010 at 8:55 AM  

myri,
Mata ketiga tu "Mata Hati". Letaknya di dalam qalbu. Melihat dan menyelesaikan karenah anak-anak sekolah barangkali lebih berkesan dengan menggunakan mata ke-tiga, mata hati itu... wallahhuaklam....

ahmad humairi July 16, 2010 at 6:53 PM  

naman,

manusia memang tidak puas dengan pemberian tuhan dan tuhan memang menyeru kepada manusia untuk berlumba-lumba mencari kelebihan tanpa menggugat prestige iman.

carilahlah kelebihan itu.

ahmad humairi July 16, 2010 at 6:57 PM  

mantan,

mata hati...satu pandangan makrifat, daapat menyelami segalanya.

...tapi anak murid saya telah dapat meletakkannya di suatu tempat yang saya rasa boleh digunakan untuk urusan yang pelbagai..

Al-Manar July 19, 2010 at 3:52 PM  

Cikgu,
Secara kebetulan seminggu dahulu saya menulis tentang murid yang bermasaalah dengan mata. Sedih sekali gurugurunya tidak mempunyai mata ketiga.
Bernasib baik juga saya terbawa keblog cikgu hari ini.
Salaam.

ahmad humairi July 19, 2010 at 10:13 PM  

w/salam Al-Manar,

terima kasih sudi berkunjung dan beri komen. Mata ketiga itu bukan sekadar membawa maksud 'mata' semata,
Ia membawa pengertian yang lebih jauh. Salam perkenalan.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

TOP VISITOR

Statistik Pelawat Hari Ini

Try us on Wibiya!

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP