...Bulan Jatuh Ke Riba...
Entah apalah nama sebenarnya. Mungkin kengkawan boleh beritahu. Ia tumbuh kat pelepah sawit yang mereput. Bukan aku yang kutip. Abah Sam (Samsuri) yang memperkenalkannya pada aku. Katanya sedap untuk apapun juga resepinya.
Aku cuba pandu try test. Celur je...Fuiiyyooo...memang sedap.!
© Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008
Back to TOP
34 comments:
salam
bagaimana rasanya?pahitkah?sbb masa saya kt kg di kelantan dulu,ada sejenis cendawan,rupa seakan mcm cendfawan ni la..namanya 'kulat gelam'(tumbuh bwh pokok gelam)...rasanya pahit tetapi sedap dibuat kerabu
w/salam kamsiah,
kalau tumbuh kat pokok gelam, namanya cendawan gelam. Kalu tumbuh kat pokok sawit, maka namanya cendawan sawit...entahla...mungkin dari spesis yang sama tumbuh pada pereputan...
Rasanya memang sedap...x pahit pun.
assalamualaikum...
Kalau campurkan dalam masakan sayuran campur ni mesti sedap erk!
Makan cam tu je? Tak payah rebus? ;-)
dlu kat kampung byk tumbuh cendawan macam ni atas bukit or pongsu. org kampung kat kedah panggil kulat taunnnn.. sedap. grrr.. dah lama tak jumpa..
Salam.
Ana budak kampung gak, tapi smpai skrang tak reti mkn cendawan!
pape pun, alhmdulillah syukur dgn nkmat Allah bg. Bumi Allah ni kaya sgalanya.
w/salam abd razak,
memang sedap....syukur pada nikmat Allah.
Alamak!, Kakcik....nanti saya betulkan....kena rebus dulula erak??
GC,
Kulat Taun ye...
terima kasih berkongsi.
w/salam AA,
.....itu salah satu daripada nikmat Allah yang belum pernah enta nikmati, cubalah!
salam ckgu,
Alhamdulillah CS pun Allah beri peluang merasa cendawan ni...Subhanallah sdap sgt rasanya...kami masak sup, masak lemak putih cmpur daun salam, n tumis cmpur pucuk paku...kebetulan stok byk hari tu..mmg sedap...!!!
Salam cikgu,
Sedap cendawan tu. Kalau buat sup pun sedap juga. Kakak org kampung tahu cendawan tu. Cuma sekarang sush nak dapat. Beli dalam tin ajelah....
assalamualaikum...
tak penah jumpe lagi cendawan sawit nih...
cendawan yang beso kat MANJUNG ade le...
miahahaha...
nanti ade lagi, anto2 le ke jiran2...
Aslmkm Cikgu.
Baru buka balik laman selepas tahun baru 2011 ni ye? :)
SELAMAT TAHUN BARU.
Hmmm ... Kak G baca juga komen pengunjung di atas ... nak mencelah jer:
Kak G dilahirkan & besar kat Aloq Staq ... orang Kedah panqey kulat tauon (= longhat Kedah untuk tahun) kot!
Nama komersial 'straw mushrooms' ... yg lonjong tu! :)
w/salam Kakzakie,
x susah kak zakie sebab sekarang nie musim ujan...cendawan mudah tumbuh...dan saya pasti banyak juga yang "tumbuh" kat dalam tin di pasar-pasaraya.
w/salam CS,
memang sangat sedap...masak apapun, terutama yang masih kudup...bila dah kembang...kurang sikit sedapnya...Allah Maha Besar!
w/slam white rose,
ko nampak kat manjung je...kat sini x nampak ye?
Nanti aku anto...yang dah siap dimasak....senang...ngap je!
w/salam Kak G,
Sekarang saya dah tahu namannya - straw mushroom ataupun kulat tauon....terima kasih Kak G.
Assalamu'alaikum Cikgu Humairi
Jenis tak dibela ni selalunya lebih spesial. Sama ada yg dah kembang macam payung atau belum, kulitnya (nampak hitam sikit) tak payah dikupaskah? Cendawan, kalau ditumis, dimasak lemak, atau dimasak rebus saja pun, memang manis dan sedap. Adakah juga cendawan yang tumbuh pada reputan kelapa sawit yang beracun?
w/salam Abang Temuk,
Kalau jenis seperti di gambar, saya dahpun memakannya- memang lazat. Kalau jenis yang lain dan tiada kepastian, jangan pula mencubanya kerana dikhuatiri beracun.
Jenis ini perlu di kupas, dibuang kulit luarnya kerana belum kembang.
Salam cikgu...
Cendawan nih kalau dibuat rencah dgn bahan2 lain untuk mee kari pun memang lazat..
w/salam sha,
betul tu sha, tapi ada sket musykil bila kengkawan kata bila makan mee kari rasa telo tapi dalam mee xde telo....??
assalamualaikum..kalau masak lemak, mesti lagi sedap kan cikgu huhuhuhuh
w/salam sahrom,
iyalah....ini kali pertama saya menikmatinya....nanti kalau ada rezeki leh try resepi lain plak.
celur pastu mkn cmtu je ke??
kiwi,
haah....seeedapp!
salam AH,
cendawan goreng tepung sedap tuh ..
kene plak goreng rangup ...
yam..yam..yam...
w/salam aby,
yam, yam,...krupp, krap...sedap!
Assalamualaikum.
Sup cendawan, sajian yang paling sesuai selain dimasukkan ke dalam sayur campur.
Selamat kembali bertugas.
TQ
assalamualaikum tuan
saya pertama kali menemui cendawan ni setelah berumahtangga dgn suami.
saya ada juga diberitahu nama kulat ini tetapi tak ingat.ada banyak jenis kulat kan?skrg di tempat saya tinggal,musim kulat juga.
p/s;risau musim banjir.
w/salam Admin P&P,
Selamat kembali...selamat tahun baru.
w/salam ummu,
kengkawan kata namanya kulat taun...inilah kali pertama saya menikmatinya.
first time gua tengok
republik n9,
ya,...me too.
Post a Comment