MUTIARA KATA HARI INI

Tuesday, November 3, 2009

TIGA ABDUL



Al kisah ada seorang ibu dengan tiga menantu daripada perkahwinan ketiga-tiga puterinya yang cantik. Si ibu mentua ingin tahu adakah ketiga-tiga menantunya itu sayang kepada mentua atau cuma anaknya sahaja.

Lalu dia memutuskan untuk menguji mereka secara perseorangan. Suatu hari dia mengajak menantu yang pertama naik perahu bermotor ke tengah laut.

Di sana, dia sengaja menjatuhkan dirinya dari perahu ke dalam laut. Si menantu, tanpa berfikir panjang terus terjun menyelamatkan ibu mentuanya.

Esoknya ketika keluar rumah, si menantu pertama melihat kereta Nissan Grand Livina diletakkan di hadapan rumah dan sehelai kertas bertulis : "Dari ibu mentuamu".

Giliran menantu kedua pula diajak ke tengah laut. Sekali lagi si mentua berpura-pura terjatuh dari perahu. Menantu kedua terus terjun menyelamatkan mentua tercinta.

Esoknya di depan rumah, menantu kedua melihat Toyota Alphard dengan sehelai kertas tercatat tulisan : "dari ibu mentuamu".

Kini giliran menantu ketiga (agak cerdik orangnya dan selalu mengambil tindakan lain dari orang lain) diajak ke tengah laut. Si mentua kembali mengambil tindakan terjun ke laut. Tetapi malang, kali ini si menantu bercekak pinggang memandang ibu mentuanya yang tercungap-cungap di dalam air.

Dia berkata, "Rasakan!!!", sambil memusingkan perahunya ke daratan.

Esoknya ketika menantu ketiga itu bangun, di hadapan rumahnya kelihatan Mercedes S-Class terbaru bersama sekeping nota tertulis : "Daripada ayah mentuamu".

14 comments:

BuLaN iTu aKu November 3, 2009 at 5:19 PM  

kahkahkahkahkahkah
memag kelakar....
besh kalau dapat ibu mertua mcam tu

ONE ZABA November 3, 2009 at 10:26 PM  

jangan marah....nanti kena jual!!!!

kena tuka la pulak...

jangan marah...nanti kena buang dalam laut!!!!

tinta kasturi November 4, 2009 at 12:29 AM  

hu hu..

gelak ingkak
ini lawak versi terkini

petang jadi berseri..

:)

Nuansa Pena November 4, 2009 at 12:59 AM  

ha ha ha ada-ada saja! Menghibur sekali! tapi kasian ibu mertua, tak baik itu mantu walaupun dalam mimpi....ha ha ha ha ha!

Batara Guru November 4, 2009 at 2:26 AM  

kah..kah..kah.....
si ayah dah lama kena 'gari' rupenye..

Afzainizam November 4, 2009 at 2:56 AM  

salam dari kami http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

salam perkenalan dari kami...
kami dah baca story 3 Abdul tu...
ade ibu mertua ku dan bapa mertua ku...

jangan marah ye... walau pun cerita nya cam tu aku tetap enjoy... senyum simpul lah...

maiyah November 4, 2009 at 4:45 AM  

muahaha.. syabas menantu :D

ahmad humairi November 4, 2009 at 4:22 PM  

salam semua,

BuLaN iTu aKu,
issyyhh...gile punya mak mentua..

ONE ZABA,
bolehlaa tukar skrip..

Nuansa Pena,
mimpi...boleh jadi apa sajaa..sekadar hiburan.

Batara Guru,
begitulah kisahnya...

Afzanizam,
..dunia hanya pinjaman..kekadang benda yang sama diberi nafas baru untuk dikongsi bersama dan bermakna pada yang belum mengetahuinya....perkara biasalatu..

maiyah,
terus ketawa...ubat penawar duka..

ahmad humairi November 5, 2009 at 2:54 AM  

salam oang pahang - endiem,
enjoy....senyum selalu
senyum lebar...jangan senyum simpul je...

ahmad humairi November 5, 2009 at 3:48 AM  

salam cikguyiee

macam astro jugak la....

sahromnasrudin November 5, 2009 at 4:31 PM  

ini kes ayah mentua syok kat menantu ketiga nie erk

ahmad humairi November 5, 2009 at 4:58 PM  

salam sahromnasrudin,

xpela sah, sajeje...untuk suka-suka je.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP