MUTIARA KATA HARI INI

Sunday, February 7, 2010

TAK NAK





KENAPA TAK NAK MEROKOK?
BOLEH ANDA BERIKAN SEBAB MUSABABNYA??

28 comments:

NIK AZHAR February 7, 2010 at 7:39 PM  

merokok itu membazir. sdgkan dlm quran ada berkata; sesungguhnya pembazir saudara syaitan. dan syaitan itu bagi Tuhanmu adalah kufur.

NIK AZHAR February 7, 2010 at 7:40 PM  

merokok membahayakan diri. haram bagi kita utk melakukan sesuatu yg membinasakan diri.

sahromnasrudin February 7, 2010 at 7:43 PM  

tak mahu membahayakan orang tersayang dengan menghidu asap rokok..menyebabkan diri hina kerana membuat sesuatu yg tidak berfaedah selain keluarga memang dari dahulu lagi tidak merokok..syukur...

NIK AZHAR February 7, 2010 at 7:44 PM  

saya juga ingin membandingkan 2 buah keluarga. keluarga A bapanya x merokok. waktu balik kerja dia beli pisang goreng RM4 & keropok lekor RM4, jumlah RM8. keluarga B bapa perokok. balik kerja dia beli sebungkus rokok RM8. keluarga dpt makan sama2 pisang goreng & keropok sambil berbual2 gembira & sesekali tertawa. bahagia sungguh dpt makan sama2. keluarga B tiada pisang goreng, tiada keropok, hny si bapa bersandar pd sofa sambil menyedut asap rokok sendirian. sesekali anak2 melintas turut sama menyedut sisa2 asap. bandingkan keluarga mana yg kita mahu.

ahmad humairi February 7, 2010 at 8:16 PM  

NIK AZHAR,
terima kasih memberi pandangan...sampai 3x....ada lagi???silakan

terus bersama mendengar pendapat orang lain..tq.

ahmad humairi February 7, 2010 at 8:18 PM  

sahromnasrudin,
memang hina!!! masih mahukah kita merokok??

Daddy Cool February 7, 2010 at 9:26 PM  

ooooiii...nak cari isi tulis karangan UPSR ka?

maiyah February 7, 2010 at 10:54 PM  

yg pertama-tama bleh jimat uwang heeee

Finaz February 7, 2010 at 11:52 PM  

hehe..noh kalo list down sampai mlm pun tak abis nih, Anyway as per below:
1. bakar duit
2. bibir jadi hitam (so dah x hensem dah hehe..)
3. kuku rosak (jd kuning2.. yiii aweks sure lari punya..hihi..)
4. nafas busuk (jgn harap wife nak bg french kiss - eh takpe ker transparent gini kat sini hehehe..)
5. jadi ketagih (ekceli mcm reason nih kena letak kat yg 1st jer sebab ketagihlah dorang mrokok..)
6. mata kuning (dah lah otak koning, mata pun nak kuning jugak ahaha..)
7. dpt byk penyakit (mcm dlm iklan tv tuh..)
8. nyusahkan org lain (dah sakit pastu susahkan org lain lak nak kena jaga..so baik jgn carik pyakit)
9. bg pgaruh buruk kat anak2 (like father like son..)
10. nampak mcm jalang (nih kalo lady smoker lah..)
11. dah lah penat aku nak taip len kali kita sambung ok..

p/s: so amacam cikgu? kira lulus tak point2 tuh hehehe..

Idalara February 8, 2010 at 1:35 AM  

alergik dgn bau asap rokok dan mng tak suka bau asap rokok..pulak tu anak2 ada asthma so mng tak boleh hidup asap rokok...
sesiapa saja yg datang rumah tak dibenarkan hisap rokok..

insan pendidik February 8, 2010 at 1:38 AM  

salam ahmad humairi,

jawapan yang patut semua dah diberi kat atas tu...

tapi IP nak bagi jawapan tak patut lak sebabnya ialah mmg la tak nak sebab rokok kat gamba tu semua yang patah, masuk angin dan tak elok lg haha...jgn mare

ahmad humairi February 8, 2010 at 3:37 AM  

daddy,
saje...nak berperang ngan orang-orang yang merokok tuh...

ahmad humairi February 8, 2010 at 3:38 AM  

maiyah,
ye...jimat leh beli macam-macam mende lain yang lebih berfaedah...

ahmad humairi February 8, 2010 at 3:41 AM  

finaz,
wow!!! jawapan yang hebat...leh buat isi karangan yang Daddy Cool nak tu... Sume jawapan tu betul..tapi belum tepat dengan apa yang saya fikir!!!

ahmad humairi February 8, 2010 at 3:42 AM  

Idalara,
di umah ada tampal sticker "dilarang merokok" ek???

ahmad humairi February 8, 2010 at 3:47 AM  

IP,
Jawapan anda sama dengar jawapan yang saya dengar dulu-dulu ketika memandu.. Bila teringat..sengaja saya publishkan kat sini nak tengok "akal" anda semua.

Jadi anda telah memberikan jawapan tepat!! Jawapan sama selepas ini dah tak aci lagi...

Tahniah IP...anda memang layak buat master...

n@m@n February 8, 2010 at 5:37 AM  

hehe..nsb baik sy xmerokok

ustaz eds February 8, 2010 at 7:31 AM  

kalau isteri seorang yang anti merokok...akan sering menyebabkan berlakunya pergaduhan...mana tidaknya, balik bau rokok, kadang baju berlubang kena api rokok...pendekata banyak keburukanya

Dr.Araz February 8, 2010 at 8:20 AM  

muhuhahahaha.. tepat jawapan IP setuju2..

ahmad humairi February 8, 2010 at 6:20 PM  

elokletu n@m@n,
jom kita pertingkatkan kesedaran tentang rokok nih!!

ahmad humairi February 8, 2010 at 6:21 PM  

ya ustaz eds,
sudah terang lagi bersuluh...
seperti kata pantun...

ayam berkokok di atas batang,
hisap rokok penyakit datang.

ahmad humairi February 8, 2010 at 6:23 PM  

Dr.Araz,
gah...gah...gah...(gelak moden)...
saya pun tergelak jugak bila tahu jawapan tuh...tu yang jadi bahan entri terkini ni...

yangbaik February 8, 2010 at 6:44 PM  

salam,
cikgu pernah tak dengar citer
ada orang kata 'tak nak' merokok sebab rokok tu patah (tengok gambar dalam)
...hehehe

ahmad humairi February 8, 2010 at 7:00 PM  

yangbaik,

ye...iye..
itulah maksud saya..
sape nak rokok bengkok tu..
(tengok jawapan IP ek??)

biasa orang nak yang lurus....jalan yang lurus!!!

syahbandar87 February 9, 2010 at 12:12 AM  

sebab rokok adalah haram..

ada yg ckp makruh..namun makhruh sbnrnye fatwa kebanyakkan dr jordan kalau x silap sy..namun di makkah menegaskan rokok adalah haram..jalan yg selamat pilih yg lbh berat hukumnya.

di malysia pulak fatwa kebangsaan telah keluarkan merokok adalah haram dan bkn makhruh.so apa tunggu lagi..katakan tidak pada rokok.hehe

ahmad humairi February 9, 2010 at 2:18 AM  

syahbandar87,
terima kasih atas komen anda.

sudah terang lagi bersuluh...
saya publishkan kembali komen saya terhadap posting (artikel) di blog kengkawan yang berkaitan dengan 'rokok':

(sambil bergurau saya menyeru)

Merokok membahayakan kesihatan.

Ada kaitan dengan maksud Al Quran :
"Janganlah kamu binasakan diri kamu dengan tangan kamu sendiri" - Al Baqarah, ayat 195.
...samalah maksudnya dengan membunuh diri sendiri! Jika nak dikaitkan pula dengan pembaziran.. maksud Al Quran dengan jelas menyatakan :
" Sesungguhnya perbuatan membazir itu adalah saudara syaitan"

Terjemahan Hadis Riwayat Ahmad Ibnu Majah juga berkaitan : "Tidak memudaratkan (orang lain) dan tidak saling memudaratkan (antara satu sama lain).

Berhentilah merokok. Kerajaan jangan jual rokok! (nanti ada rokok seludup pulak!) Tiada rokok, tiada penghisap...macam tiada aedes, tiada denggi...

Keputusan muzakarah Jawatan Kuasa Majlis Fatwa Kebangsaan menyatakan ,"Merokok adalah haram dari pandangan islam kerana padanya terdapat kemudaratan".

Begitu juga dengan Jawatankuasa Fatwa negeri - Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Selangor serta Sarawak yang sependapat.

Kini tiba masanya kerajaan mewartakan Fatwa Haram Merokok ini seperti yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1995 itu.

Wallahualam...hanya sekadar pendapat sendiri yang kurang arif dengan pentadbiran sesebuah kerajaan majmuk seperti Malaysia yang kita cintai ini...

izakhairi February 9, 2010 at 9:15 AM  

cuma nak bagi tau...sudah-sudahlah, janganlah merokok...insafkan diri anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP