MUTIARA KATA HARI INI

Wednesday, September 28, 2011

IA SEMAKIN MENYALA

Warna alam...
Aku teruskan.

Bertukar telur mata kerbau...
Aku semakin perlahan.

Menyala saga....
Terpaksa berhenti.

Lama berhenti di lampu merah. Menunggu untuk hijau semula.

36 comments:

Ann Huda (Ate) September 28, 2011 at 6:40 PM  

Assalamualaikum Cikgu.
Membaca 2 kali N3 cikgu ni, baru saya faham... Tak tahulah samada 'pick up' sy terlalu slow atau bahasa cikgu yang terlalu tinggi :).

ahmad humairi September 28, 2011 at 6:54 PM  

w/salam ate,

Takkan tinggi pulak?.....kan paras depan mata je.... Kalau membaca sambil baring, parasnya lagi rendah....kat paras lantai aje.

Miecyber September 28, 2011 at 7:13 PM  

Entri yang simple tetapi mendalam...

ahmad humairi September 28, 2011 at 7:24 PM  

Miecycber,

....pun x dalam mana....had paras dada itik jer.

Mommy Fara September 28, 2011 at 7:53 PM  

Tapi ada yg tak menghargai kurniaan Tuhan bila celik warna, buat-buat buta warna. Haishhh!

MOH KEMBARA September 28, 2011 at 8:11 PM  

Assalamualaikum Cikgu,

Pe kabor? Lama saya tak lompat sini. Tang mate kerbo yg sedap tu...tabur oregano lagi!

Kakzakie September 28, 2011 at 8:28 PM  

Kalau akur akan selamat dan indah destinasinya tapi kalau tidak terimalah padahnya....

kasihibu September 28, 2011 at 8:48 PM  

tp kadang ada gak yg pecut tak kira warna kan?

ahmad humairi September 28, 2011 at 9:48 PM  

Mommy Fara,

Tiada cela pada setiap kejadian Tuhan, hargainya.

ahmad humairi September 28, 2011 at 9:51 PM  

W/salam yong mohkembara,

Langkah saya dah semakin pendek....tak lalu nak mengembara jaoh.....ermmmm oregano tuuu....dah abes di faraid dek kengkawan kat sk sg galah...sume nak merasa. Saya pun dah pindah ke sekolah baru...

ahmad humairi September 28, 2011 at 9:54 PM  

Kakzakie,

Saya rasa senonok benar,
entri saya mendapat interpretasi yang pelbagai....walau saya 'silap' mentafsir komen kakak, saya gembira!

ahmad humairi September 28, 2011 at 9:56 PM  

kasihibu,

Benar. Selagi polis tak tangkap, ianya tidaklah menjadi satu kesalahan!

zue September 29, 2011 at 12:46 AM  

x suka telur mata kerbau...suka telur dadar :)

Abd Razak September 29, 2011 at 12:55 AM  

Assalamualaikum...

Moga cikgu sihat hendaknya..

Pertukaran siang dan malam itu petunjuk buat manusia semua..

Adinda Amy Sensei September 29, 2011 at 1:45 AM  

cikgu myri....apa khabar? lamanya tak singgah sini....hope cikgu sihat dan ceria selalu ekk

zulkbo September 29, 2011 at 6:08 AM  

salam cikgu..
antara mood blogging
atau credit broadband
yang sudah habis,menjadikan
lampu merah terpaksa berhenti

ORLANDO AHMAD September 29, 2011 at 4:46 PM  

lampu merah lama lama nanti nak jalan balik enjin mati kadang2

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o September 29, 2011 at 5:56 PM  

pru 13 pilih je hijau.. nanti tak payah tunggu

sahromnasrudin September 29, 2011 at 8:31 PM  

assalamualaikum cikgu...

nikmat hijau..
sungguh indah...
apabila dapat memandang rimbunan pokok..
apabila dapat memandang saujananya sang sawah..
apabila dapat menoreh, deretan pohon getah..
ia memberi rezeki kepada kita semua

tetapi awas..
bukanlah hijau itu maksudnya..
kita boleh memecut..
cuma lesen untuk kenderaan kita bergerak...

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:02 PM  

zue,

Haisyyyhh!...kan telur jugak tuh...

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:03 PM  

w/salam Abd Razak,

Siang dan malam...pejam celik, pejam celik...kita semakin sampai ke penghujungnya.

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:05 PM  

Amy Sensei,

Saya selalu jugak berkunjung ke sana...cuma x berapa sempat nak tinggalkan komen....harap beres semuanya.

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:07 PM  

w/salam zulkbo,

Bak kata kasihibu di atas....ada juga yang pecut, bila lampu merah menyala.

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:08 PM  

orlando,

Pujuk pelan-pelan.....pasti boleh stat balik!

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:09 PM  

brutalsolo,

Pilihan di tangan kita....rakyat bebas memilih!

ahmad humairi September 29, 2011 at 9:11 PM  

w/salam sahrom,

Undang-undang digubal untuk kesejahteraan semua....namuan undang-undang tuhan dilanngar jua...nauzubillah!

ibuintan September 30, 2011 at 1:14 AM  

saya biasanya patuh dengan tiga warna tu

aby September 30, 2011 at 2:43 AM  

salam AH ..
rugi nya hamba ..
tk tau mcm mana wrna merah merah dan hijau .. sbb aby memang blind kt dua warna tu ..
tengok trafik lite berpandukan kpd kedudukan lampu, bukan warna lampu ..
selalu jd sakatan anak2 sbb depa tau papanya kabur warna ...

apa pun klu dari konten teks tu ..
bersyukur klu lps lampu merah tu masih jumpa hijau nye ..
klu tidak ..
akan jd satu tidor yg panjangggggggggggggggggggg ....

Temuk October 1, 2011 at 8:20 AM  

Gerakan boleh dikawal warna rupanya.... Panjangnya si warna merah, mampu ia menidurkan. Hinggalah muncul sihijau, yang pasti menggerak yang tidur, untuk bergerak semula.

Bagaimanalah kelakuan alam, tanpa warna?

ahmad humairi October 1, 2011 at 6:19 PM  

Syabasssss ibuintan,

Moga kepatuhan dipertingkatkan dan akan membawa kesejahteraan.

ahmad humairi October 1, 2011 at 6:21 PM  

w/salam aby,

....tulah, terkadang hijaunya panjang, terkadang merahnya lak yang panjangggggg.

Aby punya keistimewaan yang tidak ada pada yang lain, tahniah aby, aby memang hebat!

ahmad humairi October 1, 2011 at 6:23 PM  

Abang Temuk,

Tanpa warna, ianya seperti rasian di alam mimpi. Tidak pernah mimpi yang ada warna.


.....tapiiii.....saya menulis bukan kerana warna, tapi kerana ada.

Amy Syaquena October 3, 2011 at 3:46 AM  

entri simple tapi maksud mendalam dan padat sekali hehe...

shameel Iskandar October 3, 2011 at 8:06 AM  

Merah menanti hijau persis siang menunggu malam.

kekadang kita sering mencari noktah(lampu merah) hingga terlupa tanda koma(lampu warna kuning).

ahmad humairi October 5, 2011 at 5:30 PM  

Amy Syaquena,

Tulis je apa yang patut....

ahmad humairi October 5, 2011 at 5:32 PM  

shameel,

Begitulah putaran warna yang pasti berakhir di noktah terakhir.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ingin bersama-sama kalian dalam dunia siber ini. Saya juga mengalu-alukan ulasan saudara-saudari mengenai topik yang saya catatkan dalam blog ini. Bagaimanapun saya memohon saudara-saudari agar dapat menulis secara berhemah supaya perbincangan kita menjadi lebih bermanfaat. Elakkan perkataan buruk, bersifat hasutan, atau fitnah. Jagalah akhlak kita sewaktu berbicara di blog ini. Terima kasih.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP